Our Service

At the Gloucester Emergency Food Cupboard (GEFC), volunteers provide an emergency supply of food to people in crisis in our community. We provide food to over 400 families a month. Almost half of those people obtaining food from the GEFC are under the age of 19. The estimated value of the food provided is over $12,000 each week. In recognition that children have special needs, we also run a healthy snack program. Since the Food Cupboard opened in 1989, it has built a broad base of support which includes non-profit organizations, schools, service clubs, faith-based groups, local residents and businesses. Approximately 20% of the total food we distribute comes from the Ottawa Food Bank (a central food distribution agency), while the remainder comes from direct food donations and food purchases. Eggs and milk cost us over $500 each week. The GEFC operates its program with over 100 volunteers, one full time staff, and a summer placement student. Volunteer contributions are wide-ranging and include picking up food from grocery stores, dividing food, stocking shelves, distributing food to clients, entering data, cleaning, serving on the board of directors and participating in various fundraising activities.

 

Notre Service

Nous offrons un service d’urgence pour les gens en crise dans notre communauté.  Chaque mois, nous servons au-dessus de 550 familles par mois, dont la moitié est sous l’âge de 19 ans. Notre facture d’épicerie atteint environ 12 000$ par semaine! Nous offrons aussi des goûters pour les enfants puisque nous sommes conscients de leurs besoins spécifiques.  Depuis l’ouverture du centre, nous dépendons du soutien des organismes à but non lucratif, des écoles, des clubs de service communautaire, des groupes religieux et même des résidents de la communauté de Gloucester pour survivre. La Banque d’alimentation d’Ottawa, l’agence de distribution centrale à Ottawa, fournit environ 20% de la nourriture que nous distribuons. Le reste nous est offert par dons d’organisations ou de la communauté. Nous sommes chanceux d’avoir parmi nous une centaine de bénévoles et un(e) employé(e) à temps plein qui assurent le bon déroulement du centre. Les bénévoles effectuent des tâches variés tel que ramasser les dons alimentaires, trier la nourriture pour la distribution, distribuer la nourriture aux clients, nettoyer, participer au conseil d’administration et aux diverses levées de fonds organisées par le centre.

 

 

 

Menu